Πως θα βγαίνει ο βαθμός των Πανελληνίων στο Νέο Λύκειο

Σε μια πολυ ενδιαφέρουσα δημοσίευση προχωρησε ο εκπαιδευτικός αναλυτής και συνεργάτης της εταιρείας συμβούλων εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας Employ κ. Καλόγηρος μέσω του news.gr. Αναφέρει αναλυτικά:
Η διεύρυνση των επιλογών των υποψηφίων, προεκλογική άλλωστε δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ο βασικός στόχος του νέου εξεταστικού συστήματος που ανακοινώθηκε τη Mεγάλη εβδομάδα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.
Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε 4 μαθήματα υποχρεωτικά και επιλέγοντας πέμπτο μάθημα, προαιρετικά όπως είχε αποκαλύψει το news.gr, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν σχολές που εντάσσονται και σε ένα ακόμα επιστημονικό πεδίο.
Όπως μας αποκάλυψε στενός συνεργάτης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ο μέσος όρος της βαθμολογίας θα εξάγεται από 4 μαθήματα ακόμα και αν ο υποψήφιος επιλέξει να εξεταστεί σε 5 μαθήματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το 5ο μάθημα, που θα διευρύνει τις επιλογές, δεν θα επηρεάζει τη βαθμολογία του άλλου επιστημονικού πεδίου. Για να γίνουμε πιο κατανοητοί δίνουμε το ακόλουθο παράδειγμα που αφορά υποψήφιο της Θεωρητικής που επιθυμεί εισαγωγή στις σχολές των ανθρωπιστικών σπουδών και στα παιδαγωγικά.

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ
Ν. Γλώσσα : 15 Ν. Γλώσσα : 15
Αρχαία : 14 Αρχαία : 14
Ιστορία : 16 Ιστορία : 16
Λατινικά : 18 Μαθηματικά : 10
Μέσος Όρος: 15,75 Μέσος Όρος : 13,75

 

Όπως διαπιστώνει κανείς από τον πιο πάνω πίνακα η βαθμολογία στα μαθηματικά γενικής δεν επηρεάζει τη βαθμολογία στο πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών, ούτε βέβαια τα λατινικά επηρεάζουν τη βαθμολογία για την εισαγωγή στα παιδαγωγικά. Έτσι ο υποψήφιος θα έχει δυο διαφορετικές βαθμολογίες για τα παιδαγωγικά και για τα τμήματα των ανθρωπιστικών σπουδών.

Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει περισσότερους μαθητές να επιλέξουν το πέμπτο μάθημα αφού σε περίπτωση που δεν πετύχουν υψηλή βαθμολογία σε αυτό δεν θα επηρεαστούν τα μόριά τους στο άλλο επιστημονικό πεδίο.

Συντελεστές βαρύτητας

Στον υπολογισμό των μορίων, δύο από τα τέσσερα μαθήματα που θα αντιστοιχούν σε ένα Επιστημονικό Πεδίο θα έχουν αυξημένο συντελεστή βαρύτητας, που θα ορισθεί με υπουργική απόφαση.

Ύλη μαθημάτων 2015

Σύμφωνα με πληροφορίες μας η ύλη δε θα διαφοροποιείται αισθητά από την ύλη της Γ Λυκείου του 2014-15, ενδεχομένως σε κάποια μαθήματα να είναι και μικρότερη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν αλλάζουν ούτε τα προγράμματα σπουδών, ούτε τα σχολικά βιβλία, όπως αναφέρει το Υπουργείο. Για όλα τα γνωστικά αντικείμενα (Μαθήματα Γενικής Παιδείας, Μαθήματα Προσανατολισμού και Μαθήματα Επιλογής) θα ακολουθηθούν προγράμματα σπουδών ήδη εγκεκριμένα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ή το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που αντιστοιχούν σε επίσης ήδη εγκεκριμένα σχολικά εγχειρίδια.
Ειδικά για τα Λατινικά Θεωρητικού προσανατολισμού και τη Χημεία Θετικού προσανατολισμού επιστημονικές ομάδες που έχουν συγκροτηθεί εργάζονται για την προσαρμογή της διδακτέας ύλης, καθώς η διδασκαλία τους δεν προβλεπόταν στο πρόγραμμα του Νέου Λυκείου για τη φετινή Β΄ Τάξη.

Πηγη news.gr

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλ: 2310 558585
Fax: 2310 558586

info@omikron.edu.gr

Φιλίππου Φλώρου 62
Εύοσμος - Κορδελιό
Θεσσαλονίκη

Ωράριο λειτουργίας

Δευτέρα έως Παρασκευή

14:00 - 21:00

Ωράριο λειρουγίας

Social Media