ΔΥΟ ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΤΟΥ 2016

Οι τελευταίες λεπτομέρειες του εξεταστικού που θα ισχύσει από του χρόνου κλειδώνουν από ώρα σε ώρα. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα. Προκρίνεται μέχρι στιγμής σενάριο για δύο μόνο κατευθύνσεις, Θεωρητική και Θετική. Αναζητείται «αλγόριθμος» για την οργάνωση των τμημάτων στα σχολεία κάτι που δεν εξελίσσεται σε τόσο εύκολη υπόθεση.

Η αναζήτηση των κατάλληλων εκείνων παρεμβάσεων στο εξεταστικό σύστημα του Νέου Λυκείου που θα διευρύνουν τις επιλογές των υποψηφίων έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε δύο βασικούς άξονες:

  • Ομαδοποίηση των έξι Επιστημονικών Πεδίων Εξειδίκευσης σε δύο βασικές κατευθύνσεις την Θεωρητική και την Θετική
  • Ένα 5ο προαιρετικό μάθημα το οποίο επιλέγει ο υποψήφιος ανάλογα με το ποιο δεύτερο ΕΠΕ θέλει να ξεκλειδώσει, πέραν αυτού στο οποίο οδηγούν τα 4 υποχρεωτικά μαθήματα που έχει δηλώσει.

Οι άξονες αυτοί συμφωνήθηκαν σε ευρεία πολύωρη σύσκεψη που είχε το απόγευμα της Παρασκευής, ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς με τις επιστημονικές ομάδες που έχουν επεξεργαστεί εισηγήσεις για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2016.

Η διατήρηση του αριθμού των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων και των ΕΠΕ που έχουν ανακοινωθεί προκειμένου να μην ανατραπεί η προετοιμασία που έχουν ήδη κάνει οι μαθητές της σημερινής Β' Λυκείου και ταυτόχρονα η δυνατότητα να έχουν πρόσβαση οι υποψήφιοι σε περισσότερες σχολές είναι ένα σταυρόλεξο για γερούς λύτες. Ο βαθμός δυσκολίας απογειώνεται αν σκεφτεί κανείς την οργάνωση της Γ' Λυκείου σε τμήματα.

Η ομαδοποίηση των 6 ΕΠΕ σε 2 Κατευθύνσεις δεν μπορεί πάρα να υλοποιηθεί με το να διαμορφώσει κάθε μαθητής την ομάδα των 4+1 μαθημάτων στα οποία θα εξεταστεί με βάση τα δύο ΕΠΕ από τα οποία θέλει να επιλέξει σχολές. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές θα χωρίζονται σε δύο ή τρία διαφορετικά τμήματα μέσα στην ημέρα. Στα μικρά και απομακρυσμένα σχολεία αυτό θα εξελιχθεί σε πραγματική σπαζοκεφαλιά.

Σύμφωνα με αυτή την νέα οργάνωση γνωστικών αντικειμένων στη Θεωρητική κατεύθυνση εκτός από το προφανές δηλαδή το 1ο ΕΠΕ φαίνεται ότι εντάσσονται οι Παιδαγωγικές σχολές που αποτελούσαν το ιδιαιτέρως κλειστό 5ο ΕΠΕ αλλά και οι Κοινωνικές και Πολιτικές από το 4ο ΕΠΕ που σπάει μάλλον στη μέση αφού οι Οικονομικές σχολές οδεύουν προς την Θετική Κατεύθυνση.

theoritiki1

Στη Θετική Κατεύθυνση εκτός από τις Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες δηλαδή ενοποιημένο το 2ο ΕΠΕ το οποίο είχε διαχωριστεί με την είσοδο της Πληροφορικής, εντάσσονται οι Επιστήμες Υγείας που αποτελούσαν το πολύ κλειστό 3ο ΕΠΕ και οι Οικονομικές Επιστήμες απο το 4ο ΕΠΕ.

thetiki1

Οι Οικονομικές σχολές είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση στην Θετική κατεύθυνση αφού οι υποψήφιοι που στοχεύουν καταρχάς σε αυτές θα πρέπει να κάνουν ιδιαίτερο συνδυασμό μαθημάτων. Θα πρέπει δηλαδή να τους δοθεί η δυνατότητα να εξεταστούν πέραν της Έκθεσης και των Μαθηματικών, στις Αρχές Οικονομικής Επιστήμης και την Πληροφορική. Το 5ο Μάθημα θα τους ανοίγει σχολές και άλλου ενός ΕΠΕ όπως και σε όλους του άλλους υποψηφίους.

oikonomika1

Η επαφή ανάμεσα στις δύο κατευθύνσεις μπορεί να γίνει με τα μαθήματα μπαλαντέρ και λογικά θα περιορίζεται σε κάποιες και όχι σε όλες τις σχολές ενός ΕΠΕ της άλλης κατεύθυνσης.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Είναι ασυνήθιστο αλλά έχει συμβεί με τα προηγούμενα συστήματα, ένας μαθητής που έχει επιλέξει την Θεωρητική Κατεύθυνση να στοχεύσει με αξιώσεις τις Ιατρικές σχολές η τα Πολυτεχνεία. Η σημερινή πολιτική ηγεσία θέλει να διατηρήσει την βασική φιλοσοφία του Νέου Λυκείου που στόχευε να αποκλείσει τις λεγόμενες καραμπόλες με τις οποίες κάποιοι υποψήφιοι «προσγειώνονταν» σε σχολές που ούτε ήθελαν ούτε και μπορούσαν να τελειώσουν.

Αναμένεται λοιπόν πως οι υποψήφιοι πχ της Θεωρητικής Κατεύθυνσης θα μπορούν επιλέγοντας το μάθημα της Βιολογίας ΓΠ να στοχεύσουν στις Νοσηλευτικές ή τα τμήματα παραϊατρικών επαγγελμάτων των ΤΕΙ αλλά όχι τις Ιατρικές.

Πηγή : 360pedia.gr

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλ: 2310 558585
Fax: 2310 558586

info@omikron.edu.gr

Φιλίππου Φλώρου 62
Εύοσμος - Κορδελιό
Θεσσαλονίκη

Ωράριο λειτουργίας

Δευτέρα έως Παρασκευή

14:00 - 21:00

Ωράριο λειρουγίας

Social Media